De Volkorenspecialist
Bakker van de Ven is Dรฉ Volkorenspecialist van Zuid Nederland. โ100% Volkorenbrood, volkorenkoek, volkoren worstenbroodjes, de mogelijkheden van volkoren zijn eindeloosโ, zegt Ruud van de Ven. โAls start van onze โVenโs 100% Volkorenโ campagne lanceren we verschillende nieuwe producten, zoals een worstenbroodje van volkorendeeg. Uiteindelijk willen we een wisselend aanbod van zoโn dertig producten op basis van volkoren in de filialen hebben liggen. Voor elk onderdeel van het assortiment, van zoet tot hartig en van brood tot banket, ziet Ruud van de Ven mogelijkheden. Als je ergens in gelooft moet je dat ook uitdragenโ, besluit de eigenaar van Bakker van de Ven. โWe willen onze klanten graag bedienen met een lekker, gezond en breed assortiment. Eerlijke volkoren producten horen daar simpelweg bij.โ Diรซtist Zoรซ Straatman, die de Venhorstse bakkerij bijstaat bij de ontwikkeling van nieuwe producten, is overtuigd van de gezondheidsvoordelen die dat biedt.
Ven's 100% Volkoren specialiteiten
Naast het assortiment Venโs 100% Volkorenbroden verrast Bakker van de Ven u ook met andere Venโs 100% Volkoren lekkernijen. Ontdek ze allemaal!
Waarom volkoren?
Als diรซtist praat ik dagelijks meerdere malen over volkoren producten. Ze brengen namelijk verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee.
Het eten van volkorenproducten heeft bijvoorbeeld een positief effect op het cholesterolgehalte en verlaagt daarmee het risico op bepaalde hartziekten. Ook verlagen de voedingsvezels uit volkoren producten het risico op diabetes type II, en geeft het minder schommelingen in de bloedsuiker. Voedingsvezels dragen ook bij aan een goede darmwerking. Verder zijn volkoren producten een belangrijke leverancier van koolhydraten, ijzer en B-vitamines. Door de langzame koolhydraten die volkoren bevat geeft het je snel een verzadigd gevoel, waardoor je minder vlug een tussendoortje pakt.
En oh ja, volkoren is niรฉt hetzelfde als bruin! Je kunt niet aan het product zien of het volkoren is. Draagt het product het Venโs 100% Volkorenzegel dan is het altijd 100% Volkoren.
Feit of Fabel?
Omdat er veel onduidelijkheden bestaan over volkoren geven we hier graag antwoord op enkele veel gehoorde feiten en fabels.
Feit of fabel? Van elke graansoort kun je volkorenbrood maken?
FEIT! Van elke graansoort kun je volkorenbrood maken. Vol-Koren betekent Hele-Korrel. Het maakt niet uit welke korrel het is. Volkorenbrood kan dus gemaakt worden van tarwe, spelt, rogge of elke andere graansoort. Zolang de hele korrel gebruikt wordt is het 100% volkoren. Gehele graankorrels worden gemalen tot volkorenmeel. Brood gemaakt van (volkoren)meel waarin de hele graankorrel is verwerkt, heet volkorenbrood. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van de korrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel.
Feit of fabel? Donker brood is gezonder dan licht brood?
FABEL! Donker brood is altijd gezonder dan licht brood.ย Alle Ven's 100% Volkoren meergranenbroden zijn net zo gezond als een normaal volkorenbrood. Dat komt doordat wij de Ven's 100% volkoren meergranenbroden maken van de hele graankorrel. Maar dat principe gaat niet op voor elk donker brood dat je kunt kopen. Dat komt door het gebruik van moutmeel en gekaramelliseerde suiker. Die geven brood wel een donkere kleur en een specifieke smaak, maar bieden weinig extra voedingsstoffen. Ook zijn er nieuwe tarwesoorten op de markt, waarvan de zemelen niet bruin maar lichtgeel of wit zijn. De kleur van een brood zegt dus niets over het gehalte vezels, vitaminen en mineralen. De ingrediรซnten doen dit wel! Het is vooral belangrijk om te weten of een brood voornamelijk van bloem is gemaakt, van volkorenmeel of van een combinatie daarvan. Daarnaast leveren toegevoegde zaden, noten en vruchten nog extra voedingsstoffen. Met keurmerk Ven's 100% Volkoren ben je verzekerd van de meest gezonde keuze!
Feit of fabel? Grof volkorenbrood is gezonder dan fijn volkorenbrood.
FABEL! Grof volkorenbrood is gezonder dan fijn volkorenbrood. Grof en fijn volkoren bevatten beide de hรฉle graankorrel: 100% volkoren. Beide soorten bieden dus alle voedingsstoffen van die hele graankorrel. Alleen bij het grof volkorenbrood is de korrel minder fijn vermalen en zitten er vaak ook hele, zichtbare korrels in het brood. Het enige voordeel wat je hiervan zou kunnen hebben, is dat het dwingt tot beter kauwen en langzamer eten, wat gunstig kan zijn voor de vertering. Aan de andere kant is dit bij deze soort ook meer nodig: je zult de korrels stuk moeten kauwen om alle voedingsstoffen te benutten. #100%volkoren
Feit of fabel? Volkorenmeel bevat veel meer vitamines en mineralen dan bloem?
FEIT! Volkorenmeel bevat veel meer vitamines en mineralen dan bloem.ย Brood gemaakt van (volkoren)meel waarin de hele graankorrel is verwerkt, heet volkorenbrood. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van de korrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel.
Feit of fabel? De naam volkorenbrood mag gebruikt worden zodra er 80% of meer volkorenmeel in het brood zit.
FABEL! De naam volkorenbrood mag gebruikt worden zodra er 80% of meer volkorenmeel in het brood zit.ย In de wet staat in geschreven dat als brood โvolkorenโ wordt genoemd, alle bestanddelen van de graansoort in hun natuurlijke verhouding aanwezig moeten zijn. Oftewel: de volledige graankorrel moet verwerkt zijn tot meel. En daar wordt door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) op toegezien. Je kunt er dus op vertrouwen dat volkorenbrood รฉcht voor 100% volkoren is en dus de meest voedzame koop keuze. Het staat niet voor niets in de Schijf van Vijf. Voor andere producten zoals crackers, beschuit of koek bestaat deze regel niet. Je weet als klant dus niet of je 100% volkoren koopt. Gelukkig is dat bij ons anders, alle producten die het Venโs 100% volkorenlabel dragen zijn natuurlijk 100% volkoren!
Lekker(s) van gisteren
Duurzaam voor morgen!
In onze bakkerij worden elke dag verse producten uit de ovens gehaald om je de best mogelijke kwaliteit te bieden. Er blijft natuurlijk ook altijd wat brood en banket over. En dat is zonde. Daarom introduceren wij Lekker(s) van gisteren.
Zoek jouw winkel
Wat houdt het in?
Lekker(s) van gisteren zijn overgebleven producten van de dag ervoor, die verkocht worden met 35% korting. Deze producten hebben nog steeds een lekkere smaak en hoge kwaliteit. Het zou zonde zijn om deze weg te gooien. Wij willen een positieve bijdrage leveren aan onze ecologische voetdruk. En zorgen voor minder voedselverspilling en een duurzamer leven.
Lekker(s) van gisteren is op het speciale rek in onze winkels verkrijgbaar van dinsdag tot en met zaterdag.
Zoek jouw winkel